Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar

AI, artificiell intelligens, utvecklas just nu med blixtens hastighet och dess implikationer för bildskapande blir mer och mer lockande eller skrämmande beroende på din inställning till denna nya teknik. I en värld där alla kan skapa sina egna bilder, sina egna berättelser, sina egna serier genom att bara beskriva dem och trycka på en knapp, behövs då serieskapare över huvud taget?

När jag nyligen la ut en AI-genererad seriestripp som helt tydligt försökte emulera Bill Wattersons Kalle & Hobbe på sociala medier, reagerade många med kommentarer om att serien inte såg så bra ut eller ens var så rolig, och att denna teknik varken verkar hotfull eller lovande. Men AI utvecklas så snabbt att det är något som troligtvis kommer att åtgärdas innan detta nummer av Bild & Bubbla utkommer.

Men vad händer då? Kommer dagens serier ersättas med datorgenererade alster skapade efter varje läsarens önskemål? Eller kommer syndikaten och förlagen använda sig av AI för att generera nya serier som säljer till massorna, medan dagens serieskapare gör sina serier för en allt mindre publik som vill se mer genuina, konstnärliga verk?

Eller blir AI helt enkelt ytterligare ett verktyg för serieskapare att använda i något eller flera steg i skapandeprocessen, ungefär som digitala ritplattor och digital bildbehandling har blivit de senaste decennierna?

Men även om AI kan bli ett användbart verktyg för serieskapare innebär tekniken nya utmaningar för aktiva serieskapare. Den datorgenererade Kalle & Hobbe-strippen hade inte kunnat skapas utan att AI-systemet hade inlemmat många Kalle och Hobbe-strippar i sitt minne. Med tanke på att Watterson är känd för att vara oerhört beskyddande kring sin serie, lär detta inte ha skett med skaparens tillåtelse. Lagstiftning hänger helt tydligt inte med den snabba tekniska utvecklingen och dagens serieskapare riskerar att se sina verk missbrukade som grund till nya, datorgenererade serier.

Nåväl, hot eller möjlighet, AI lär bli en del av vår verklighet. I detta nummer har vi en första artikel om AI i relation till serier, men det lär inte bli den sista. Vi kommer bevaka utvecklingen av artificiell intelligens och hur denna teknik påverkar vår konstform.

Ursprungligen publicerad i Bild & Bubbla nr 237 (4/2023). Texten återges med skribentens tillåtelse.