Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
  • Artiklar
Bild & Bubblas egen julkalender fortsätter att återpublicera artiklar ur det förgångna. Den här gången en närstudie av genren matlagningsmanga!

»Iron Wok Jan!« av Shinji Saijyo är en av de mest underhållande och framgångsrika av dagens matorienterade serier från Japan.

I Japan gör man som bekant serier om allt möjligt. Det finns manga om alla möjliga specialintressen, varav mat och matlagning inte tillhör de mest uppseendeväckande direkt. Matlagningsserier i Japan är oftast spännande, i det närmaste thrillerliknande berättelser om personlig utveckling, rivalitet och – ja just det – matlagning.

Orsaken till denna matfixering tros ha sitt ursprung i att ”många japanska barn gick och lade sig hungriga under de svåra år som följde efter andra världskriget”, menar Fredrik Strömberg i denna artikel från Bild & Bubbla nr 171 (2/2006).

Fredrik Strömberg är Bild & Bubblas chefredaktör och en av Sveriges främsta mangakännare. Förutom ett antal artiklar i ämnet har han även skrivit två böcker, Manga!: japanska serier och skaparglädje (2006) och Mangabiblioteket: introduktion till den asiatiska seriekulturen (2008).

Vi slänger även med en liten bonus i form av en nyhetsnotis från i år om en ny matmanga med Superman!

Länk: