Generic filters
Exact matches only

Fakta

Buddy Longway – Samlade äventyr 3: Människors dårskap Buddy Longway – Samlade äventyr 3: Människors dårskap
Av: Författare & tecknare: Derib
Översättare: Stefan Carlsson
Redaktör: Peter Sparring
Omfång: 222 sidor
Format: 312 x 235 mm, hårda pärmar
Färg/svartvitt: Färg
Utgivare: Cobolt
Utgivningsår: 2022
Språk: Svenska
Utgivningsland: Sverige
Klassifikation: Western
ISBN: 978-91-88897-48-0

Buddy Longway – Samlade äventyr 3: Människors dårskap

Böcker Vild och vacker Vilda Västern!

Buddy Longway är en serie som griper och fascinerar läsaren. Enstaka album är en upplevelse i sig, men läser man hela albumserien får man ta del av en mycket fin historia, kanske en av de bästa skildringarna av vilda västern som gjorts.

Det som får den att sticka ut är att den egentligen inte är särskilt äventyrlig. Den handlar om Longway och hans familj, och även om Buddy en gång var en ung pälsjägare på jakt efter spänning, så skiftar hans fokus till familjen när han slår sig ner med siouxkvinnan Chinook. Här är en man som vill leva i fred med familjen och lever på vad landet ger. Han är inte särskilt intresserad av den större omvärlden mer än den som han kommer i kontakt med, och han gör ingen skillnad på om de är nybyggare eller ursprungsamerikaner.

En annan sak som utmärker serien är Deribs storslagna miljöskildringar. Det är vida prärier, djupa skogar och snöiga bergskedjor, orörd magisk natur.

Den tredje volymen samlade äventyr innehåller album tidigare utgivna av Carlsen Comics. Jaktäventyr, Den vita demonen, Hämnden och Kapten Ryan. Vår huvudperson har börjat bli medelålders, sonen Jeremias är nästan vuxen och följer sin mors kultur, till Buddys förfäran. Det är där mycket av spänningen finns, i gränslandet mellan två kulturer. Här får vi också läsa om de första skärmytslingarna som sätter igång en större konflikt mellan ursprungsbefolkningen och den amerikanska armén. Och familjen Longway hamnar mittemellan.

Buddy är ingen man som söker efter äventyr. Men äventyren har en förmåga att hitta honom.

Utdrag ur Buddy Longway Samlade äventyr 3: Människors dårskap. Bild och © Derib