Generic filters
Exact matches only
  • Nyheter
© 2022 King Features Syndicate Inc/distr Bulls/Story House Egmont
  • Nyheter
Fantomen har fått uppmärksamhet på Twitter, där en riksdagskandidat för Alternativ för Sverige publicerade en bild av Fantomens tvillingsyster Julie och undrade om det rörde sig om ”en transvestit”. Johan Wanloo bemötte inlägget i Göteborgs-Posten.

Den 7 december trendade Fantomen på Twitter efter en tweet från Evelina Hahne, riksdagskandidat för det högerpopulistiska partiet Alternativ för Sverige. Hahne publicerade en bild av omslaget till julnumret av Fantomen nr 25–26/2022 med frågan ”Har Fantomen blivit transvestit eller vad är det jag bevittnar i matbutiken egentligen?”.

Serieskaparen Johan Wanloo var inte sen att rycka ut till Fantomen försvar i en debattartikel i Göteborgs-Posten (2022-12-09), där han påpekade att den kvinnliga Fantomen på omslaget är den 17:e Fantomens tvillingsyster Julie. En klassisk kvinnlig figur som skapades av Lee Falk 1969 och som kommit tillbaka flera gånger under årens lopp.

Wanloo menar att de tecknade serierna fört en tynande tillvaro i jämförelse med andra kulturfenomen:

”Inte konstigt att brunhögerns kulturkrigare ser ett öppet mål. Här är en lite löjeväckande företeelse man snabbt och lätt kan hävda har smutsats ner av någon dunkel vänsteragenda. Det blir vinst på walkover. Vem bryr sig om Fantomen? Seriefans bryr sig. Slapp faktakoll flyger inte i våra ögon. Ska det kulturkrigas får ni se till att ha vapen.”

Wanloo avslutar med att lista flera andra exempel på seriefigurer som genom historien kämpat mot sociala missförhållanden. ”Att bekämpa orättvisor och sociala missförhållanden, att vara ’woke’ om ni vill, finns i superhjältarnas dna.”

Det är inte första gången som det stormar kring Fantomen i nationalistiska kretsar. För några år sedan fick serien internationell uppmärksamhet efter ett äventyr där Fantomen stoppar ett högerextremistiskt attentat mot ett Pridetåg.