I Japan gör man som bekant serier om allt möjligt. Det finns manga om alla möjliga specialintressen, varav mat och matlagning inte tillhör de mest uppseendeväckande direkt. Matlagningsserier i Japan är oftast spännande, i det närmaste thrillerliknande berättelser om personlig utveckling, rivalitet och – ja just det – matlagning.
Orsaken till denna matfixering tros ha sitt ursprung i att ”många japanska barn gick och lade sig hungriga under de svåra år som följde efter andra världskriget”, menar Fredrik Strömberg i denna artikel från Bild & Bubbla nr 171 (2/2006).
Fredrik Strömberg är Bild & Bubblas chefredaktör och en av Sveriges främsta mangakännare. Förutom ett antal artiklar i ämnet har han även skrivit två böcker, Manga!: japanska serier och skaparglädje (2006) och Mangabiblioteket: introduktion till den asiatiska seriekulturen (2008).
Vi slänger även med en liten bonus i form av en nyhetsnotis från i år om en ny matmanga med Superman!