Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
  • Artiklar
Bild & Bubblas egen julkalender fortsätter att återpublicera artiklar ur det förgångna. Den här gången utforskar vi den ädla konsten att samla på serieoriginal.

En av de få faktaböckerna om att samla serieoriginal.

Bild & Bubbla nr 178 (1/2009) innehöll en intervju med Joakim Gunnarsson och Germund von Wovern, seriesamlare sedan många år.

Fredrik Strömberg frågade bland annat varför de samlade på serieoriginal, varpå Joakim Gunnarsson svarade: ”Alla de original jag har finns det en särskild anledning till att jag köpt. Det kan vara en serie man läst som liten och som etsat sig fast i minnet eller en tecknare som man uppskattar. Ska man studera en tecknares teknik kan det vara svårt om man bara har det tryckta materialet. Har man ett original kan man ofta se precis hur han/hon arbetat.”

Germund von Wovern höll med Joakim men tillade att ”för mig handlar det även om seriehistoria, känslan av att de serierutor man har framför sig skapades i just det ögonblick som tecknaren placerade just dessa tuschlinjer på just denna bit papper. Det ger en känsla av genuinitet och är inte konstigare än att vissa hellre har en tavla av Monet på väggen än en reproduktion.”

Länk: