Generic filters
Exact matches only
  • Artiklar
  • Artiklar
Bild & Bubblas egen julkalender fortsätter att återpublicera artiklar ur det förgångna. Den här gången om när iranska regeringen protesterade mot filmatiseringen av en numera klassisk serieroman.
Persepolis film, affisch

Fransk filmaffisch till ”Persepolis”. Copyright Satrapi/Sony Pictures.

Marjane Satrapis serieroman Persepolis ses idag en modern klassiker och nämns ofta i samma sammanhang som Maus, Watchmen och Joe Saccos journalistiska serier. Persepolis är delvis självbiografisk och skildrar i fyra delar Satrapis uppväxt i ett auktoritärt Iran under tidigt 1980-tal, studier i Österrike och uppbrottet från ett olyckligt äktenskap i hemlandet för att till sist hamna i Frankrike.

Serieromanerna utkom 2000–2003 och blev animerad film 2007. Den vann bland annat juryns pris vid filmfestivalen i Cannes samma år, men filmatiseringen ledde också till att den iranska regeringen lämnade in en officiell protest till franska ambassaden. Läs mer i artikeln om varför.

Om detta rapporterade Ola Hellsten, numera konstnärlig ledare på Serieteket i Stockholm. Under åren har Ola bidragit med nyheter och artiklar till både den tryckta Bild & Bubbla och webbversionen. Han har dessutom varit en av redaktörerna på Seriewikin, Seriefrämjandets uppslagsverk på nätet.

Länk: